Hagakure - Moudrost samuraje z kraje Saga

Kniha: formát A5, 103 stran
Překlad: Robert Hýsek
Hagakure - Moudrost samuraje z kraje Saga
Cena s DPH
206,-

Deatil Hagakure - Moudrost samuraje z kraje Saga

Toto zboží již není aktuální, pokud máte o podobné zájem, můžete nás kontaktovat - pokusíme se Vám jej sehnat, tato služba je ale bez záruky.

Obj. kód : NTEM Hagakure

Na této stránce najdete :

Přestože původní text Hagakure vznikl na začátku 18. století v Japonsku, myšlenky v něm obsažené neztrácí ve své většině platnost ani pro dnešní adepty budó. To, že oslovuje i dnešní generaci dokládá film režiséra Jima Jarmusche, Ghost Dog - Cesta samuraje, kde se z této knihy hojně cituje.

Text sám vznikl jako reflexe buddhistického mnicha Džóšó (Cunetoma) Jamamota na odklon společnosti od tradičních hodnot bušidó, v nichž jeho generace vyrůstala a v něž upřímně věřila.

Cunetomo Jamamoto se narodil roku 1659 v rodině samurajských vazalů rodu Nabešima. V průběhu jeho života došlo k prvním výrazným společenským změnám, když v roce 1663 tokugawský šogunát zakázal džunši, a tím tradičním samurajům znemožnil následovat svého pána ve smrti a nutil je odchýlit se od Cesty samuraje.

Když v roce 1700 zemřel představený klanu Nabešima, pán Micušige, Cunetomo přijal tonsuru a stal se buddhistickým mnichem. Současně s tím si i změnil jméno na Džóšó, což je ovšem pouze čínské čtení znaků pro Cunetomo, a uchýlil do ústraní do poustevny, kterou nazval Čojoken (Výspa ranního slunce). Sem za ním začal docházet mladší samuraj Taširo Curamoto, který rozhovory s Džóšem mezi roky 1710 - 1716 zapsal podle jeho diktátů do díla, které se proslavilo pod názvem Hagakure neboli "Skrytý v listí". Džóšó Jamamoto zemřel roku 1719.

Filozofie Hagakure představuje postoj na hony vzdálený našemu současnému pragmatismu a materialismu. Oslovuje spíše intuici než rozum a jeden z jejích hlavních předpokladů zní, že k tomu, aby se člověk někam dostal, stačí pouze včasné a důkladné zamyšlení. Intuice založená na upřímnosti a morálních zásadách vždy přivede člověka zpět k základním principům.

Tato filozofie nehovoří o čase ani zisku, ani neobhajuje mrhání časem, jakým jsou mlhavá rozjímání o Prázdnotě. Člověk žije ve světě a reaguje na věci, které se dějí kolem něj.

Hagakure, původně po dlouhá léta tajný majetek rodu Nabešima, se podobně jako celá filozofie bušidó začalo těšit velké popularitě v každém období, kdy se posilovala japonská národní identita, např. před II. světovou válkou a v jejím průběhu, kdy z jeho slov a myšlenek čerpali sílu například piloti kamikadze.

Obj. kód : NTEM Hagakure

Hagakure---Moudrost-samuraje-z-kraje-Saga
klikněte pro zvětšení

Chcete se se nás zeptat na nějaké detaily, další informace? Našli jste jinde v ČR lepší cenu? Využijte náš komunikační formulář - Zeptat se na zboží Hagakure - Moudrost samuraje z kraje Saga (NTEM Hagakure)

Upozornění při změně či odeslání odkazu na mail

E-mailová adresa : Vyberte si požadovanou službu :
Uložit zadaný email, jakmile bude zboží Hagakure - Moudrost samuraje z kraje Saga změněno zaslat informační zprávu. (funkce hlídací pes)
Na zadaný email odešleme odkaz na tuto stránku se zbožím Hagakure - Moudrost samuraje z kraje Saga. (funkce upozorni kamaráda)

Hodnocení pro : Hagakure - Moudrost samuraje z kraje Saga

Dle ostatních zákazníků : 1.21, hodnoceno 19x

Vaše hodnocení (jako ve škole) :

Názory na zboží Hagakure - Moudrost samuraje z kraje Saga

   přidat názor

K tomuto zboží zatím nejsou žádné komentáře
Home | Náš sortiment | Kontaktní formulář | Site map | Ceník | Info a kontakty | Propagace
Kontakty
MailNews
Zadejte svoji e-mail adresu, chcete-li dostávat zprávy z našeho serveru


Přidat.eu záložku
Diskuse
Doporučujeme
Paintball pro Kadaň, Žatec, Chomutov, Most a okolí

Airsoftové zbraně, paintball zbraně, kuličky a střelivo, army vybavení a výstroj

On-line prodej chovatelských potřeb pro psy a kočky. Kvalitní krmiva, pamlsky, hračky, pelíšky, oblečky a spousta dalších nezbytností.

Košík
Přihlášení zákazníka
Login :
Heslo :

Možnosti platby
gopay

dobirka
Podobné zboží
Válečníci středověkého Japonska

Japonské mýty - kodžiki


optimalizace PageRank.cz | Jyxo | Google